Cukrász

A szakképesítés azonosító száma: 34 811 01. cukrász1

A szakmacsoport száma és megnevezése: 18.  Vendéglátás – Idegenforgalom

Ágazati besorolás száma és megnevezése: XVIII. Vendéglátás

Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: 3 év

Elméleti képzési idő aránya: 30%

Gyakorlati képzési idő aránya: 70%

 

A szakmai követelménymodulok azonosítója, megnevezése:

11499-12 Foglalkoztatás II.

11497-12 Foglalkoztatás I.

11561-16 Gazdálkodási ismeretek

11518-16 Élelmiszerismeret

11519-16 Élelmiszerbiztonsági alapismeretek

11521-16 Cukrász szakmai idegen nyelv

11522-16 Cukrász szakmai feladatok

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

  • 3 évfolyamos képzés esetén:
    • a 9. évfolyamot követően 140 óra,
    • a 10. évfolyamot követően 140 óra;
  • 2 évfolyamos képzés esetén:
    • az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra

A cukrász szakember a cukrászatban, cukrászüzemben, fagylaltozóban a termelési tevékenységeket végzi, felelős a technológiai, higiéniai, munkavédelmi szabályok betartásáért.

A cukrász képes élelmiszerelőállítás higiéniai alapkövetelményeinek betartásával korszerű táplálkozáshoz mindjobban igazodó cukrászati terméket készíteni, cukrásztechnológiai alapműveleteket végezni, cukorkészítményeket előállítani, bevonó anyagokat készíteni, felhasználni, cukrászati félkész- és késztermékeket és bevonóanyagot készíteni, uzsonnasüteményeket készíteni, kikészített süteményeket készíteni, fagylaltokat készíteni, bonbonokat készíteni, alkalmi díszmunkákat a vendég kérésének megfelelően elkészíteni.

Szakmai vizsga: komplex szakmai vizsga, írásbeli, gyakorlati, szóbeli

11561-16 Gazdálkodási ismeretek írásbeli
11518-16 Élelmiszerismeret írásbeli
11519-16 Élelmiszerbiztonsági alapismeretek írásbeli
11521-16 Cukrász szakmai idegen nyelv szóbeli
11522-16 Cukrász szakmai feladatok írásbeli és gyakorlati
11497-12 Foglalkoztatás I. írásbeli
11499-12 Foglalkoztatás II. írásbeli

 

Gyakorlati vizsgatevékenység:

Cukrászati termékkészítés:

Meghatározott darabszámban, három féle cukrászati késztermék és egy díszmunka készítése. A vizsgázónk, cukrászati késztermékekhez a félkész termékeket is el kell készítenie.

–              uzsonnasütemény vagy teasütemény készítése

–              kikészített sütemény készítése

–              fagylalt, vagy pohárkrém, vagy bonbon, vagy tányérdesszert készítése

–              díszmunka készítése 16 szeletes előzetesen betöltött tortára

Központi írásbeli vizsgatevékenység: 

Cukrászati termékek technológiája, termeléshez kapcsolódó gazdasági számítások

Cukrászati félkész és késztermékek készítésének technológiája, a termékek előállításához alkalmazott gépek, berendezések munkavédelmi előírása.

A cukrászati termeléshez kapcsolódó gazdasági és cukrász üzemi árugazdálkodással kapcsolatos számítások (anyaghányad, veszteségszámítás, kalkuláció, leltározási feladatok)

Szóbeli vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: Cukrász szakmai idegen nyelv, élelmiszerismeret, élelmiszerbiztonság

A vizsgafeladat ismertetése: Központi tételsor alapján, mely az alábbi témaköröket tartalmazza:

–       egy cukrászati termék anyaghányadának, a műveletekhez szükséges eszközeinek és készítésének, idegen nyelvű ismertetése

–       a cukrászati termékkészítéshez alkalmazott nyersanyagok jellemzőinek, a nyersanyagok technológiai szerepének és felhasználási lehetőségeinek magyar nyelvű ismertetése

–       a cukrászati termékelőállítás élelmiszerbiztonsági követelményeinek magyar nyelvű ismertetése

 

 

Betölthető munkakörök:

Fagylaltkészítő, karamell cukrász, lágyfagylaltos, marcipánfigura-készítő, süteménykészítő, tortakészítő, karamelldísz-készítő, bonbonkészítő.

cukrász2        cukrász3 cukrász4