Pék

A pék megnevezésű szakképesítés

azonosító száma: 34 541 05pek

 

A szakképzésbe történő belépés feltételei:

Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség

Szakmai előképzettség: nem szükséges

Egészségügyi alkalmasság: szükséges

Képzési idő: 3 év

Az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama az iskolai rendszerű képzésben:

  • az első szakképzési évfolyamot követően 140 óra
  • a második szakképzési évfolyamot követően 140 óra

 

A szakmai követelménymodulok azonosítója, megnevezése:

11499-12 Foglalkoztatás II.

  • Foglalkoztatás II.

11497-12 Foglalkoztatás I.

  • Foglalkoztatás I.

111945-16 Sütőipari alapismeretek

  • Sütőipari technológia I.
  • Szakmai gépek I.
  • Szakmai számítások I.
  • Szakmai gyakorlat I.

11837-16 Sütőipari ismeretek

  • Sütőipari technológia II.
  • Szakmai gépek II.
  • Szakmai számítások II.
  • Szakmai gyakorlat II.

11919-16 Élelmiszer-előállítási alapismeretek

  • Mikrobiológia és higiénia
  • Munka- és környezetvédelem
  • Minőség-ellenőrzés gyakorlat
  • Gazdasági és fogyasztóvédelmi ismeretek
  • Minőségirányítás

10942-16 Mézeskalács készítés

  • Mézeskalács készítés
  • Mézeskalács készítés gyakorlat

Összefüggő nyári szakmai gyakorlat:

  • 9. évfolyam után 140 óra
  • 10. évfolyam után 140 óra

A pék képes együttműködve munkahelyi vezetőivel, szakemberekkel, munkavállalókkal, bármely sütőipari termék kiváló minőségű előállítására úgy kisüzemben, mint nagyüzemben. A gyártás előkészítését követően (felkészül a munkára, előkészíti a munkafolyamatokat, alapméréseket végez) a kenyerek készítéséhez és a péksütemények-finom pékáruk gyártásához (vizes, tejes, dúsított, tojással dúsított, omlós, leveles, egyéb) tésztát készít, majd azt feldolgozza. Mézes tésztát készít, majd azt feldolgozza. Finom pékárukhoz tölteléket készít. A feldolgozott tésztát keleszti, vetés előkészítő műveletet végez, majd beállítja a sütési paramétereket és a megkelt félkész-terméket kemencébe helyezi. Mézes tésztát formázza és előkészíti sütésre. Ellenőrzi a sütés folyamatát. Befejező műveleteket végez. A készterméket megfelelő módon tárolja, minősíti és készíti elő szállításra. Munkavégzése során eszközöket használ, gépeket kezel, berendezéseket üzemeltet és betartja az egyes tevékenységekre vonatkozó (minőségi, élelmiszerbiztonsági, munkavédelmi, tűzvédelmi, környezetvédelmi, valamint üzemi) előírásokat. Több ízben adminisztrációs (minőségvizsgálat, gyártmánylap, anyagnorma számítás, nyomon-követhetőségi bizonylatok) munkát is végez.

Szakmai vizsga: komplex szakmai vizsga, írásbeli, szóbeli, gyakorlati

Gyakorlati vizsgatevékenység

A.)A vizsgafeladat megnevezése: Alapanyag-, gyártásközi- és késztermék-vizsgálat. Mérések, dokumentálás, gazdálkodás. Termelési számítás.

A vizsgafeladat időtartama: 180 perc

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 10 %

B.)A vizsgafeladat megnevezése: Kenyerek és különböző termékcsoportba tartozó termékek készítése, kelesztése, sütése.

A vizsgafeladat időtartama: 240 perc

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 30 %

C.) A vizsgafeladat megnevezése: Mézeskalács készítés.

A vizsgafeladat időtartama: 120 perc

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 10%

 

Központi írásbeli vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: Komplex pék írásbeli vizsgafeladat

 A vizsgafeladat ismertetése: Az írásbeli vizsga komplex feladat, amely négy részből áll:

  1. szakmai számítások végzése: 10%
  2. technológiai folyamatok ismertetése: 60%
  3. rajz alapján az adott gép felépítése és működése: 20%
  4. gazdálkodási ismeretek: 10%

A vizsgafeladat időtartama: 180 perc

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 25%

 

Szóbeli vizsgatevékenység 

A.)A vizsgafeladat megnevezése: Sütőipari- anyagismeret, és termékgyártás

A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 20%

B.)A vizsgafeladat megnevezése: Mézeskalács anyagismeret, és termékgyártás

A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 5%

Betölthető munkakörök:

pék; gyorspékségi sütő, eladó; fagyasztott pékáru sütő (látvány sütöde); gyorsfagyasztott tésztagyártó; finompékáru gyártó; dagasztó; morzsakészítő; péksütemény készítő; pereckészítő; perecsütő; pászkatészta-készítő; réteslapkészítő; sütőipari munkás; nyerstészta feladó; sütőipari táblázó; sütőipari vető; mézeskalács-készítő; teasütemény gyártó; tésztakészítő munkaköröket tölthet be.

pek1        ____ _ pek2    _____      pek3_

img_1915_________dscn4186_________wp_20161026_003