Sütőipari és gyorspékségi munkás

A sütőipari és gyorspékségi munkás megnevezésű részszakképesítés azonosító száma: 21 541 02

sutoipari_logo

A tanulók felvételének feltétele:

Iskolai előképzettség:

  • befejezett iskolai előképzettséget nem igényel

Az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama az iskolai rendszerű képzésben:

  • az első szakképzési évfolyamot követően 70 óra

Képzési idő : 2 év

A Szakképzési Híd program esetén:

A szakképzésbe történő belépés feltételei

Iskolai előképzettség: hat általános iskolai évfolyam elvégzése

Betöltött 15. életév

Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek

Az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama az SZH/1. rendszerű képzésben:

  • az első szakképzési évfolyamot követően 105 óra

Képzési idő : 2 év
(Elméleti képzési idő aránya: 30%, gyakorlati képzési idő aránya: 70%)

A szakmai követelménymodulok azonosítója, megnevezése:

11945-16 Sütőipari alapismeretek

  • Sütőipari technológia I
  • Szakmai gépek I
  • Szakmai számítások I
  • Szakmai gyakorlat I

11919-16 Élelmiszerelőállítási alapismeretek

  •  Munka – és környezetvédelem
  • Mikrobiológia és higiénia
  • Minőségirányítás
  • Minőségellenőrzés gyakorlat
  • Gazdasági és fogyasztóvédelmi ismeretek

Az élelmiszeripari tevékenység keretében kenyérfélék, péksütemények előállításával, kezelésével foglalkoznak a tanulók. Megismerkednek a tésztafeldolgozás műveleteihez használt gépek, berendezések működésével, üzemeltetésük szabályaival, a legfőbb élelmiszerbiztonsági-, munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai előírások betartása mellett. Begyakorolják a különböző típusú (pl. vizes, tejes, dúsított tésztából készíthető) péksütemények feldolgozását, a tészta kezelését (osztás, formázás, stb.). Többek között fánkot, perecet, diétás termékeket készítenek. Megismerkednek a kenyerek kelesztési folyamatával, búzakenyeret, rozskenyeret, kenyér jellegű termékeket sütnek.

Szakmai vizsga: komplex szakmai vizsga, gyakorlat

Betölthető munkakörök:

A sikeresen vizsgázott tanuló pl. sütőipari munkás, gyorspékségi sütő és eladó, nyerstészta feladó munkaköröket tölthet be.

Összefüggő szakmai gyakorlat az I. évfolyam végén 70 ill. 105 óra

Az első szakképzési évfolyamot követő szakmai gyakorlatok szakmai tartalma:

Pékség helyiségeinek rendeltetése, adott pékségben gyártott termékek. Gépek elhelyezése, adott pékség technológia sorrendje. Pékségben elvárt magatartás, munkafegyelem.

Nyersanyagok tárolásának bemutatása. Szakosított tárolás elvei. Anyagok szabályos elhelyezése. Anyagok szabályos mozgatása. Hűtés ellenőrzése. Mérési feladatok elvégzése tömegre, térfogatra különböző anyagoknál, különböző nagyságrendekben (kg, dkg, g, liter, dl.) Nyersanyagok helyes munkahelyi tárolása.

Tészta nyersanyagainak összemérése. Dagasztás folyamata. Csészecsere. Dagasztógép kezelése üzemben adott gépeken. Dagasztási idő beállítása. Megfelelően bedagasztott tészta jellemzői. Kézi dagasztás.

Tésztafeldolgozás műveletei: kézi tészta osztás, tészta mérés, gömbölyítés, hosszformázás. Kiflisodrás. Briósfélék fonása. Kalácsfonás több szálból.  Osztógépek kezelése.

Kelesztőeszközök megismerése, előkészítése. Kelesztőkamrák által jelzett értékek értelmezése. Kelesztőkamrák kiszolgálása, higiéniája, munkavédelme.

Sütés szerepe a pékségben. Tészták előkészítése a vetésre. Vetési műveletek. Kemencék által mutatott értékek értelmezése. megsült termékek kisütése, felületkezelés. Kemencék kiszolgálásának munkavédelme.

Termékek hűtésének és tárolásának körülményei. Késztermékek csomagolása. csomagoló anyagok fajtái, zárása. Termékek jelölésének szabályos elhelyezése. Késztermékek szabályos elhelyezése szállítóeszközben.

 

sutoipari1          sutoipari2          sutoipari3