Rozsnyói mézeskalács

Édes készülődés123262

Régen az apa hozományként tésztát adott a lánya férjhezmenetelekor, olyan nagy becsben állt a mézeskalács.

Az egykori Pannónia provinciáiban komoly méhészkedés folyt az i. e. első századokban. Feltehető, hogy a méhészkedés tudományát tovább örökítették az utódnépeknek, keltáknak, germánoknak, ők pedig az avaroknak, szlávoknak. Később több városban így Besztercebányán, Pozsonyban, Sopronban, Lőcsén, Kassán, Rozsnyón alakultak nagy mézeskalács céhek.

Rozsnyó valaha élénk kereskedőváros volt, ahol leginkább mézzel, viasszal, gyertyával, és mézsörrel kereskedtek. A rozsnyói mézeskalácsosság egyesítette magában a konyhaművészetet a cukrászművészettel, sőt a költészettel is.

A mézeskalács receptje

Hozzávalók:

1kg sima liszt

¼ kg méz

¼ kg porcukor

2 egész tojás

10 dkg margarin vagy sertészsír

fűszerek:  2 tk. fahéj, 1 tk szegfűszeg, 1 tk. gyömbér, ½ tk. kardamom

2 ½ dl langyos tej

 2 teáskanál szódabikarbóna

Elkészítés módja:

A liszt nélkül mindent simára keverünk, utána a lisztet is beledolgozzuk fakanállal. Fedőt teszünk a tálra és 2 napig pihentetjük /nem kell hűtőbe tenni/. Sütés előtt ¼ kg-os darabot késsel kiveszünk a tálból és lisztezett deszkán átgyúrjuk, 2-3 mm-re kinyújtjuk a forma nagyságától függően és lisztezett sütőlapon előmelegített sütőben alacsony fokozaton 8-10 perc alatt arany sárgára sütjük.

            cdc25-5018e

Jó étvágyat és kellemes ünnepeket kívánunk!